понеделник, 29 ноември 2010 г.

Фън шуй в кухнята

Много жени са маниачки на тема фън шуй. Фън шуй е древно китайско изкуство за подреждане на околното пространство по начин, който да привлича късмет и просперитет. То може да ви помогне да постигнете успехи на само в живота, но и в бизнеса.

Един ден, ако решите да приложите изкуството на фън шуй в дома си, сами ще се убедите колко важно място заема кухнята в разпределението на положителната енергия. Тя може да ви изпълни със сила, с която лесно да постигнете успехи във всичките си начинания и дела.

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е местонахождението на кухнята в общия устройствен план на вашия апартамент или къща. Според фън шуй идеалната кухня трябва да се намира в южната част на дома, свързана със стихийте на Огъня, или в източната - свързана с със стихийте на Дървото.

От останалите стаи кухнята, със своята специфична енергия, трябва да бъде изолирана. Най-добрият варинат е, ако тя е на място, което не се вижда от входната врата.

Острите премети като ножове и вилици трябва да държите на затворени места. Острите им краища имат способността да привличат негативна енергия, която да навреди на здравето и благосъстоянието на членовете на семейството.

Задължително е всеки ден да проветрявате кухнята си, тъй като неприятни миризми също могат да привлекат лоща енергия.
Кухнята може да има квадратна или правоъгълна форма. Но според фън шуй - триъгълна никога. Предпочитаните цветове за кухнята са зелено, жълто, кафяво, оранжево и бяло. Да я декорирате с червени или сини кухненски мебели е крайно нежелателно, той като по този начин нарушавате баланса на фън шуй атмосферата.

Внимавайте с разположението на двете стихии Огън и Вода в кухнята. Огънят са готварската печка, тостерът, кафемашината. А Водата - кухненската мивка и пералнята. Опитвайте се да избягвате разположение на конфликтните стихии една до друга. Можете да ги разделите една от друга с друга стихия, Дървото - дървени шкафове или плоскости.

Най-добрата форма на кухненската маса е кръглата или овалната. Те създават атмосфера на равнопоставеност и доверие по време на хранене.

Правилният интерио в кухнята ще ви помогне да превърнете дома си в източник на вдъхновение и енергия. А когато цари хармония в него, е много по-лесно да сте щастливи и в личния си живот.

За илюстрации към тази статия са използвни кухни Astra Italia от Мебели Италия.

четвъртък, 25 ноември 2010 г.

Луксозните мебели - все по-практични

Концептуално мебелите могат да бъдат разделени на два типа: мебели за бита и мебели за окото и душата.

Първите мебели са предназначени за задоволяване на основните човешки нужди: маси за хранене, спални за спане, гардероби за съхранение на дрехи... За много хора естетическата визия на този вид мебели е без особено значение: важно е да вършат работа.

Другите мебели са съвсем различен тип. Това са мебели, които се явяват израз на вкуса и положението в обществото на своя стопанин. Такова обзавеждане не се продава във всички мебелни магазини и не се произвежда във всеки завод. Това са мебелите в клас "Лукс".

Луксозните мебели се характеризират преди всичко с оригинална концепция и естествени материали - дърво, кожа... И, разбира се, цена, която не е по възможностите на всеки.

В същото време отношението на потребителите към луксозните мебели невинаги се определя от тяхното материално състояние, а по-скоро от светогледа им. Сиреч всеки, който иска да направи от своето леговище дом-мечта, е малко вероятно да икономисва при обзавеждането на интериора.

Въпреки високотемповото развитие на мебелната индустрия в целия свят, глобален лидер на пазара на луксозни мебели продължава да бъде Италия. Разкошът винаги е бил определяща характеристика на италианските мебели, които са достъпни на потребителите в България чрез Мебели Италия.

В последните години се наблюдава промяна в определението за лукс в интериорния дизайн и мебелите, и те започват да не се влияе толкова от модата. Все по-важни стават компонентите като оригиналност, иновативност, красота и най-вече функционалност.

Оказва се, че луксозните мебели не само създават лъскав имидж на своя стопанин, но също така изпълняват мебелните функции като цяло - осигуряват топлина и уют в дома. Дизайнерите вече не преследват екстремна новост във формите, а се стремят да създадат красиви луксозни мебели с максимална ергономичност.

вторник, 23 ноември 2010 г.

Джинсови мебели от Мебели Италия

Досега сте виждали тапицирани мебели, мебели от кожа, дървени мебели, но до днес не бяхте виждали мебели от джинси. Мебели Италия има удоволствието да представи на вниманието ви новата си серия джинсови мебели с марката Bugatti.

Уникалният тийнейджърски стил, който придават тези дивани и ъглови гарнитури, ги прави подходящи не само за стаята на подрастващите младежи, но и за заведения, чиято цел е да се отличават интериорно от останалите.

Подсерията Wrangler е тапицирана с джинсови панталони, а тези на Levi's и Replay - с индигов джинс. Мебелите Coca Cola пък са облечени с небрежен и неангажиращ тон на светло до тъмно синьо.

Сериите разполагат и с удобно разтегателно и меко кресло, върху което да завърши напрегнатия работен ден.

Всички мебели от колекцията Bugatti можете да разгледате на страницата ни във Фейсбук.

събота, 20 ноември 2010 г.

Избор на редактор: Цикламена гостна от Alta Moda и Мебели Италия

След като видяхте шедьофрите на мебелното изкуство на снимката в ляво, прийска ли ви се да ги имате и в своето жилище?! Е, за нас от Мебели Италия вашите желания са достатъчен мотив, за да ги превърнем в реалност.

Цикламената гостна, с която в съботната рубрика "Избор на редактора" решихме леко да подразним окото ви, е създадена от дизайнерите на Alta Moda Italia.

Гостната от Tiffany Collection е в стил гламур. Композията е не просто от обикновени мебели, а от истински произведения на изкуството, дело на мебелните бижутери.

Точно ярките и нетрадизионни цветове са приоритет пред тях, създавайки мебелите от тази серия. Безспорно уникалният елемент от цикламената серия гостна Tiffany е идеално кръглият шкаф.

Още продукти от колекциите на Alta Moda вижте в сайта на Мебели Италия или на страницата ни във Фейсбук.

понеделник, 15 ноември 2010 г.

Африкански интериорен стил от Мебели Италия

Днес ще говорим за екзотичните стилове в съвременния интериор и в частност за африканския стил. Този стил е предпочитан от хората, на които патриархалните традиции в обзавеждането са им втръснали до горчилка и които харесват топлината и импулса, лъхащ от мебелите в африканския дух.

Африканският стил в интериора се базира на творчеството на племената от Черния континент. Дори хора, които никога не са се занимавали с интериор и обзавеждане, разпознават мебелите, битовите предмети и прибори, присъщи на този континент: дървени чинии за плодове, екзотични скулптури, маски, фенери...

Много дизайнери спорят по въпроса трябва ли целият дом да бъде обзаведен в африкански стил или са достатъчни само няколко щрихи, които да загатват за него? Отговорът на този въпрос е труден и често зависи от вкуса и предпочитанията на обитателите на жилището.

Ние от Мебели Италия ви препоръчваме да внесете в интериора леки африкански акценти - семпли мебели в този стил или няколко предмета, тъй като той се съчетава дори и най-модерните интериори. Например, за да трансформирате строгия минималистичен диван, е достатъчно да го покриете с възглавнички в африкански мотиви.

Гостната ви ще изглежда ефектно, ако е декорирана със завеси с бродирани фигури на жирафи, тигри. Или пък поставени на подходящо място в стаята дървени вази с бамбукови пръчки, сувенири от бамбук... За да внесете нотка от африканско сафари у дома си, купете си например кухненска посуда в тигрови шарки, подобни одеяла, спални комплекти или мебели с декорирани дамаски, които имитират кожа на животни - зебри, тигри...

За африканкия стил са характерни жълтият, червеният, оранжевият и другите топли цветове, които символизират горещия климат на континента. Не забравяйте, че топлината се пресича с желаната свежест, така че един малък оазис в интериора (изкуствен водопад, например) винаги ще бъде приятен за окото.
Обществените заведения като кафенета, ресторанти и барове имат по-голямо поле на действие и могат да пресъздадат изцяло афростила. Това вече зависи от фантазията и творческите способности на дизайнерите им.

събота, 13 ноември 2010 г.

Избор на редактора: Кресло от Мебели Италия

Тишина, моля! На сцената излиза самото изящество! А сега аплаузи за луксозното крекло от Мебели Италия!

В днешната рубрика "Избор на редактора" на вашето внимание предлагаме едно от бижутата в колекциите ни от луксозни мебели. Креслото е мебел, в която нашите клиентки се влюбват от пръв поглед. Те често се шегуват, че новата придобивка в интериора им ще им е далеч по-вярна от неверните им съпрузи.

Това изключително красиво кресло е подходящо не само като домашна вещ. Неотдавна Мебели Италия обзаведе с няколко от същите кресла президетския апартамент и ВИП лоби бара на популярен столичен хотел.

Креслото е предпочитано и от бизнес-дамите с луксозни бутици, които държа да посрещат своите клиентки сред луксозен интериор.

четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Цветовете на мебелите - правила при обзавеждането

Забелязали ли сте, че цветовете на мебелите са способни да въздействат на душевното ви състояние?! Цветът на дивана, например, може да ви успокои или обратното, да предизвика у вас чувство на гняв.

На базата на дългогодишния ни опит, в тази статия ще ви дадем съвети в каква цветова гама да сте заобиколени, за да се чувствате най-комфортно. Като цяло цветовете изразяват нашата индивидуалност и това състояние на духа, в което най-често се намираме. И все пак в природата съществуват няколко закони за действието на цветовете върху психическото здраве на хората. Именно за това искаме да ви разкажем днес...

Съществуват цветове, които условно можем да наречем "успокоителни". Те помагат за възвръщането на силите след тежък работен ден и действат разтоварващо. Тази топлина на домашния уют е свързана преди всичко със земните цветове - кафяво, охра... Или въобще цветовете от тази гама допринасят да се чувствате удобно.

За се освободите от умората, да усетите лекота и свежест, ще ви помогнат светлите цветове, свързани с морския бряг - цвят на перли, цвят на корали, на пясък. Всички нюанси на синото пък подпомагат умствената дейност и са подходящи за творци.
Положително, разбира се, настройват и цветовете от флората и фауната - зелено, жълто, жълто-зелено.

Черното е цвят, изразяващ строгост. Черни мебели са най-подходящ за офиси и бизнес-сгради, но у дома създават тъжна и мрачна атмосфера, в която психолози са установили, че мисловната дейност на обитателите не тече леко.

Ако искате да живеете, заобиколени от забавна и весела атмосфера, радост и безгрижие, които да ви напомнят детството, трите основни цвята са червено синьо и жълто. Жълтото провокира комуникативно поведение, синьото успокоява, освежава, а червеното придава динамика и лека агресивност.

Ако пък искате да създадете романтична обстановка в жилището си, разбира се, трябва да го обзаведете с червени мебели. Оранжевите цветове също създават романтично настроение. Тези цветове са символ на чистотата на чувствата.

И все пак, независимо от правила за обзавеждане на вашия дом или офис, винаги се вслушвайте в интуицията си. Тя може да ви даде по-ценен съвет от всеки интериорен дизайнер или стилист. Всики хора са уникални, всеки със собствената си представа за света. Ето защо сте свободни да не се ограничавате в общоприетите рамки и смело експериментирайте.

В Мебели Италия разполагаме с изключително богатство от каталози с мека мебел, спални, ъглови гарнитури, класически, луксозни и дизайнерски мебели, кръгли спални, гардероби, кухни, трапезарии, детско обзавеждане. Всички продукти се предлагат в разнообразна цветова гама, именно за да бъдем достойни изпълнители на желанията на вас, нашите клиенти.

понеделник, 8 ноември 2010 г.

Италиански интериор с Мебели Италия

Италианският стил в интериора е смесица от елегантен шик, изящество и акцент върху детайлите на мебелите. Ако искате да пресъздадете у дома си слънчева Италия, просто се възползвайте от съветите на дизайнерите на Мебели Италия.

Италианският интериор дава предпочитание на класическите мебели от тъмно дръво. Цветовете са богато наситени и топли, а мекото осветление придава усещането за присъствието на топлото италианско слънце.

За декорация по стените се използват декоративни мазилки, фрески, мозайки, често дори и теракот в зехтинени и жълти нюанси. Една от отличителните черти в италианските къщи са картините и илюстрациите по стените. Те могат да бъдат пейзажи, натюрморти, портрети или абстрактни изображения. За правилното изграждане на композиция от няколко картини, първо ги поставете на пода и ги размествайте, докато някоя композиция не ви допадне. Когато декорирате стената с композиция от няколко картини, обърнете внимание те да се съчетават добре с интериора и останалите цветове в него.

Можете да докарате италиански стил в обзавеждането чрез няколко антични и състарени мебели, които да придадат духа на древна Италия.

Мраморни статуи и бронзови сувенири по рафтовете ще добавят италиански шик в гостната. Но не прекалявайте с декорациите, не повече от 3 или 4 основни елемента, върху които да се фокусира вниманието.

Любимото ви място в италианския интериор може да стане дивана, украсен с много и пъстри възглавнички. Ще добавите интересен щрих в домашния интериор с помощта на възглавнички, украсени с пайети и брокат.

събота, 6 ноември 2010 г.

Избор на редактора: Маса със златно покритие от Мебели Италия

Днес под светлините на прожектора в рубриката ни "Избор на редактора" попадна тази стилна и екстравагантна маса за трапезария.

Кръглата маса е подходяща както за домашен интериор, така и за ресторанти. Тя е със златно покритие върху основата си и ръба на таблата, и я прави безценен, лъскав и забележим предмет в интериора.

Благодарение на златното покритие масата силно напомня за мебелите на Джани Версаче, много от които са точно в този стил.

Кръглата маса се предлага от Мебели Италия в комплект с четири шикарни стола, но е възможно да бъде поръчана и с шест. Столовете са облицовани в изключително мек и нежен плюш.

петък, 5 ноември 2010 г.

Уютна и цветна кухня от Мебели Италия

Избора на цвета на кухнята не е лесна работа. Цветът на кухнята трябва да отговаря освен на характера на собственичката, така и на вкусовите й качества. Изборът на правилния цвят за кухнята ще я направи по-приятно място и ще й придаде атмосфера, която да вдъхновява за кулинарни експерименти.

Цветът на кухнята може да влияе по различен начин на всеки, който влезе в нея. Ето защо има няколко общи правила, които се препоръчва да бъдат спазвани при избора на основния и допълнителния цвят за вашата кухня. Ако кухнята е тъмна откъм естествена слънчева светлина, то е препоръчително да изберете якри цветове: кайсия, праскова, лимон, розово...

Ако кухнята ви е изложена на прекомерна светлина, то изберете за кухненското обзавеждане синьо, зелено или сиво. Най-противоречивият цвят за кухнята е белият. Този цвят от една страна дава възможност за визулно разширяване на пространството, прави го сякаш по-леко, по-изчистено. Много хора обаче не приемат белия цвят за кухнята, тъй като им напомня за болнични отделения.

Като цяло кухнята ще изглежда най-топла и приветлива с топлите цветове. Жълтият цвят развеселява, стимулира въображението, което е особено важно за домакините по време на готвене. За настроението допринася много и оранжевото. Освен това именно оранжевият цвят стимулира апетита. Но пък не се препоръчва за малка кухня, тъй като визуално ще смали пространството.

Кафявият цвят също ще придаде топлина на кухнят. Но този звят е толкова тих и спокоен, че заобиколени от него по-скоро ще ви се иска да се отпуснете в блажен сън, отколкото да готвите.

Червеното, също като оранжевото, стимулира апетита, но употребата му в големи количества може да доведе до агресия и гняв. В допълнение, ако този цвят преобладава в кухнята, може и да ви докара до стрес.

Студените цветове са също широко използвани в кухните. А най-много - синьото. Синя може да бъде самата кухненска мебел, пердетата, теракота. И светлосиньото, и тъмносиньото постигат приятелска атмосфера в кухнята.

Зеленото е цветът на природата. Затова този цвят е идеален за кухнята. Балансира и успокоява. Освен това зеленото е свързано със здравословната храна. Лилавото обаче не се препоръчва за стаята, в която ще се храните и готвите. По-добре да го използвате само като украса в аксесоарите или пък в съчетатие с жълто или златисто. Лилавото може да ви докара депресия.


В каталога на Мебели Италия можете да изберете различни по цвят и дизайн кухни от Италия.

сряда, 3 ноември 2010 г.

Читателски писма: Кръгла спалня на Мебели Италия спаси брака ми

Рано тази сутрин в Мебели Италия бяхме изненадани приятно от имейла, който пристигна по служебната ни поща, от наша клиентка. 30-годишната Емилия Христова от Благоевград ни накара да се изпитаме доволство - оказа се, че кръгла спалня в най-възбуждащия цвят, червения, спасила брака й. Ето и имейла на г-жа Христова:

"Здравейте, любими приятели от Мебели Италия. Безкрайно съм щастлива от факта, че на 10 юли си стиснахме ръцете за сделката, с която се сдобих с една от червените ви кръгли спални. Искам да ви споделя радостта си от това, че тази уникална мебел скрепи брака ми със съпруга ми, който в последната една година никак не вървеше добре.

Не си спомням дали когато направихме сделката ви споменах, че купих спалнята без негово знание, докато той бе на поредната си командировка в Гърция. Когато се върна вкъщи, изненадата му от новата придобивка беше неописуема. Искам да ви споделя, че интимният ни живот върху новата ни червена кръгла спалня от Мебели Италия отново достигна своята гореща точка. Препоръчах спалнята и на моите приятелки, които вече благородно ми завиждат".

Ако и вие искате да споделите с нас вашата история, очакваме писмата ви на имейл eliana777@dir.bg.

вторник, 2 ноември 2010 г.

Какво не трябва да правите с новия си диван от Мебели Италия

Е, какво? Убедихте ли се вече, че след като толкова дълго време диванът у дома ви е издържал стоически стотиците футболни мачове, гарнирани с пуканки или Макдоналдс, интимните упражнения или просто вече се е продънил от седене, чисто и просто ви трябва нов?

О, да, проумяхте най-накрая, че ви трябва нов диван от Мебели Италия. След като вече сте се обзавели с нов диван, избран от колекциите ни, без съмнение ще го поставите на най-видното място в своето жилище.

Какво обаче не трябва да правите занапред с или върху новия си италиански диван, за да ви служи за по-продължително време. Сега ще разберете:

- Не позволявайте на децата си да скачат върху дивана, без значение от каква материя е невовата вътрешност. Този съвет е не само, за да запазите дивана, но и за безопасността на вашите питомци.

- Ако сте запален футболен запалянко, би следвало да сте си купили диван от Мебели Италия с по-твърди седалки, за да издържа емоциите след головете не любимия ви тим.

- Не сядайте на облекалките на дивана. Тестове на мебелните експерти показват, че ако имате навика да сядате върху тях, ще съкратите живота на новия си диван между 6 месеца и една година.

- Не пийте сладки напитки върху дивана или консумирайте само такива, за които няма опасност да се разляят върху него - например в кутийки. Консервантите и оцветителите, които са част от соковете, са вредни не само за вашия черен дроб, но и също за дамаската на дивана ви. Дори след това да почистите петната, тъканта вече ще е нарушила безупречния си външен вид.

- Не пушете, седнали върху новия си диван от Мебели Италия. Това е желязно правило за ценителите на мебели. Пепелна разваля покритието на дивана, а миризмата на тютюн се просмуква в него.

- Не хвърляйте дамската си чанта върху дивана, особено ако тя е козметична. В нея обикновено се съдържат остри и режещи предмети като пиличка за нокти, например. Тези предмети биха могли да увредят дивана, а и да наранят самите вас, ако не ги забележите и седнете върху тях.
- Не разкоствайте дивана на съставните му части, когато решите да го почистите. Днес има много фирми, които предлагат специализирано почистване на мебели и успяват със специални средства да почистят и най-труднодостъпните им места.