вторник, 11 януари 2011 г.

Правила за обзавеждане на спалнята

Спалнята е най-специалната стая във всеки дом. Тази стая е забранена зона за всички външни лица. Спалнята е най-интимното пространство за обитателите на жилището.

Ето защо тя трябва да носи удобство и уют, а интериорът трябва да се различава от останалата част на дома. Оформлението трябва да придава спокойствие, защото спалнята е мястото за релакс, да носи положителни емоции, да придава отпускаща атмосфера и комфорт, да отдалечава от ежедневните проблеми. Какво е най-важното, което трябва да знаете за обзавеждането на спалнята? Добре е да се събразите с няколко дизайнерски съвети. Първият от тях е свързан с избора на цвета. На първо място той зависи от вашите индивидуални предпочитания. Но имайте предвид, че различните цветове са свързани и с различни енергия.

Червеното възбужда и е най-подходящо за спалнята, ако нейните обитатели са двойка, току що минала под венчило и в която страстта гори като олимпийски огън.

Светлите тонове вдъхват спокойствие. Психолозите съветват да избираме за спалня цветове в зелени нюанси. Зеленият цвят се свързва с природата, със свежестта. Също така много положителен ефект върху човешкото съзнание оказва и синьото. То се свързва с небе, с лекота, с безкрай.

Специалистите по дизайн препоръчват и жълтото като основен цвят за спалня. Тъй като това е цветът на слънцето, дава мир и топлина. И, разбира се, бяло. Този цвят означава чистота, свежест и спокойствие.

Една спалня не може без мебели. Притрупана откъм мебели спалня влияе неблагоприятно върху нейните обитатели. Леглото в спалнята с право се нарича Царица на интериора в помещението. В колекциите на Мебели Италия има толкова много разновидности и стилове, че могат да задоволят и най-капризните вкусове на нашите клиенти.

Най-важното при избора на легло е то все пак да е в съчетание с интериора на повечето стаи в жилището. Това обаче не е закон и днес много дизайнери, когато обзвеждат апартаменти или къщи, избират леглото в спалнята в малко по-различен стил от останалата част от обзавеждането.

За предпочитане е да изберете голямо легло, така че сънят ви да бъде спокоен. Огромното пространство позволява на човек да се отпусне максимално.

Когато обзавеждате спалнята си, не можете да пропуснете и декоративните елементи. Те могат да бъдат картини, огледала, фотографии, различни графики, декоративно осветление. Картините или снимките трябва да бъдат спокойни и романтични пейзажи, портрети, които по никакъв начин не носят агресия, тъжни асоциации, да не изобразяват насилие или природни бедствия.

Щорите или завесите трябва да изберете в тон с интериора на спалнята. Добро решение са леки материи като шифон и коприна. Да не забравяме и огледало като част от интериора в спалнята. Можете да го поставите където и да е, но не и срещу леглото. Това повеляват правилата на фън шуй.

1 коментар:

качествено спално обзавеждане каза...

За мен най-важното е в една спалня да има голямо легло, както е написано и в статията, да има тоалетка, голям гардероб и голямо огледало :)Обичам по-тежък стил на обзавеждане, както е на снимката горе, особено за спалня. Черното е много шик, ако не прекаляваш. В нашата три от стените са в тапети с черно и сребристо, а четвъртата стена е коралово червено меланж. Тъмните спални придават тежест и лукс, за това ми харесват.