четвъртък, 23 септември 2010 г.

Еволюция на леглото

Можете ли да си представите всекидневния си живот без мебели? Трудно е, нали? Днес Мебели Италия реши да ви запознае накратко с еволюцията на мебелите, без които съвременният свят е меко казано немислим.

Още от момента на събуждането ни сутрин мобелите ни посрещат и приветсват в новия ден – у дома, на работа, в кафено, в киното или в театъра... Живеем върху мебели, в мебели съхраняваме своите вещи, мебелите са необходимият атрибут в живота ни... Замисляли ли сте се, че всеки предмет от заобикалящия ни комфортен свят, е дошъл до наши дни благодарение на дългата история на своето развитие... Да вземем, например, леглото.

Дълго време първобитният човек е живял без мебели, доверявайки се на природата. Вместо удобните легла и матраци, той е използвал това, което му е предлагала природата - паднали дървета, камъни или просто голата земя.

С течение на вековете пред първобитния човек се появила предпоставка за възникване на мебелите. През това време човекът се научил на елементарна дърворезба и първите аксесоари в първобитния интериор били столовете и масите. Дълго време, след като се научили да правят столове, първобитните хора не осъзнавали необходимостта да се оборудват и с легло. Достатъчен им бил един наръч изсушени листа или суха трева, покрити с кожа, върху които първобитните нощували.

Кога точно се е появило леглото, е трудно да са каже с абсолютна сигурност. Според археолозите древните египтяни са изобретили леглото. Предполага се, че първото легло е направено не толкова, за да удовлетвори потребността за удобство, колкото да подчертае високото положение в обществото на своя собственик.

Как е изглеждало първото легло ли? Представете си една дървена правоъгълна рамка, прикрепена към лапите на убито животно. Постепенно египтяните се научии да обработват различни видове дървесина: от кедър, явор, тис, маслини, абанос, които най-често внасяли от съседните страни.

За обработката на дървесината използвали доволно количество инструментен арсенал: брадви, триони, пили, телси... Египтяните обаче не израснали до там, че да измислят и възглавничките за легло. Вместо тях те използвали ниски столчета. В този си вид леглото достигнало до древните цивилизации на Рим и Гърция. Гърците от своя страна направили нововъведение в кревата като прибавили към дизайна му извитите крака. Най-накрая римляните изобретили и възглавнички към него. Първоначално използвали за пълнеж животински кожи. Перата и пухът били въведени като пълнеж много по-късно.

Сравнявайки го с другите мебели, креватът е претърпял най-много изменения в своята история. Различните народи през различните епохи са украсявали леглото с широка гама от накити и украшения: резба, инкрустация...

Все пак, днес е ХХІ век! За щастие не ни се нагала да спим върху изсъхнали листа. А можем да си позволим далеч повече от това.

Можете да направите своя избор от богатите каталози на Мебели Италия тук.

Наслаждавайте се!

Няма коментари: