петък, 18 юни 2010 г.

Дървото като материал за производство на мебели

Мебели Италия - Дървото като материал за производство на мебели

При производството на модулни и корпусни мебели се използва дърво. Традиционно масивът от естествено дърво се счита за ценен материал: дървото изглежда много естетично приятно, топло на пипане, това е екологично чист материал, може нееднократно да се ремонтира и обновява.

Ако трябва да бъдем обаче искрени, дървото има някои недостатъци: то се страхува от огън и вода. Освен това е нестабилно на механични повреди, изисква постоянни грижи. Дървото, от което се произвеждат мебели, трябва да бъде добре изсушено, да няма пукнатини.

За производството на мебели се използват дъб, орех, бреза, ясен, бук, явор, череша. Всички те са известни със своята здравината.

Днес най-често се предлагат мебели от череша или орех, главно внос. Вътрешните производителите на мебели предлагат предимно дъб, бук и бреза. Но голяма част от мебелите се произвеждат от бор.

Борът обаче не се счита за ценнен дървесен вид. Той има един основен недостатък - като дървесина е мек. Затова мебелите от бор лесно се повреждат, появяват се вдлъбнатини, драскотини.

Спалнята е най-доброто място за мебели, изработени от бор. Те имат много привлекателен външен вид. Борът се препоръчва и за детски стаи – евтин е, екологично чист е. Но за всекидневна или трапезария е нужно да изберете мебели от по-стабилно дърво.

Днес мебелното производство предпочита предимно шведски и немски топлоустойчиви лакове за мебели. Като доказани са природните лакове базирани на пчелен восък.

В крайна сметка, при закупуване на мебели от масивно дърво, не забравяйте свойствата на дървения материал, от който е направена тази мебел. Борът е мека дървесина, но букът, дъбът, черешата, орехът са по-твърди . Ето защо, повтаряме отново, за уютна спалня мебелите от бор са по-приемливи, но за кухня, трапезария и коридор, е по добре да изберем мебели от по-масивно дърво.

Винаги помнете: Натуралните продукти от дърво се нуждаят от специални грижи!

Няма коментари: