петък, 5 ноември 2010 г.

Уютна и цветна кухня от Мебели Италия

Избора на цвета на кухнята не е лесна работа. Цветът на кухнята трябва да отговаря освен на характера на собственичката, така и на вкусовите й качества. Изборът на правилния цвят за кухнята ще я направи по-приятно място и ще й придаде атмосфера, която да вдъхновява за кулинарни експерименти.

Цветът на кухнята може да влияе по различен начин на всеки, който влезе в нея. Ето защо има няколко общи правила, които се препоръчва да бъдат спазвани при избора на основния и допълнителния цвят за вашата кухня. Ако кухнята е тъмна откъм естествена слънчева светлина, то е препоръчително да изберете якри цветове: кайсия, праскова, лимон, розово...

Ако кухнята ви е изложена на прекомерна светлина, то изберете за кухненското обзавеждане синьо, зелено или сиво. Най-противоречивият цвят за кухнята е белият. Този цвят от една страна дава възможност за визулно разширяване на пространството, прави го сякаш по-леко, по-изчистено. Много хора обаче не приемат белия цвят за кухнята, тъй като им напомня за болнични отделения.

Като цяло кухнята ще изглежда най-топла и приветлива с топлите цветове. Жълтият цвят развеселява, стимулира въображението, което е особено важно за домакините по време на готвене. За настроението допринася много и оранжевото. Освен това именно оранжевият цвят стимулира апетита. Но пък не се препоръчва за малка кухня, тъй като визуално ще смали пространството.

Кафявият цвят също ще придаде топлина на кухнят. Но този звят е толкова тих и спокоен, че заобиколени от него по-скоро ще ви се иска да се отпуснете в блажен сън, отколкото да готвите.

Червеното, също като оранжевото, стимулира апетита, но употребата му в големи количества може да доведе до агресия и гняв. В допълнение, ако този цвят преобладава в кухнята, може и да ви докара до стрес.

Студените цветове са също широко използвани в кухните. А най-много - синьото. Синя може да бъде самата кухненска мебел, пердетата, теракота. И светлосиньото, и тъмносиньото постигат приятелска атмосфера в кухнята.

Зеленото е цветът на природата. Затова този цвят е идеален за кухнята. Балансира и успокоява. Освен това зеленото е свързано със здравословната храна. Лилавото обаче не се препоръчва за стаята, в която ще се храните и готвите. По-добре да го използвате само като украса в аксесоарите или пък в съчетатие с жълто или златисто. Лилавото може да ви докара депресия.


В каталога на Мебели Италия можете да изберете различни по цвят и дизайн кухни от Италия.

Няма коментари: